Het Stadsinitiatief
datum: 16 - 10 - 17

foto: Jos Verveen
Het idee voor het Stadsinitiatief ontstond vijf jaar geleden in het hoofd van D66-gemeenteraadslid Jos Verveen. Hij sprak maatschappelijke ondernemers in Rotterdam die tegen de bureaucratie aanliepen. âDie mensen gingen van het kastje naar de muur. Sommigen zaten al meer dan tien jaar op een antwoord te wachten.â Verveen verzon daarom het Stadsinitiatief, een bypass waarmee initiatiefnemers buiten de politiek om hun plannen voor de stad konden realiseren via een eenmalige opstartsubsidie.
Het Stadsinitiatief, wat is dat nu eigenlijk?
De gemeente Rotterdam wil de samenwerking met Rotterdamse inwoners en organisaties versterken. Hiervoor heeft de gemeente onder andere het Stadsinitiatief in het leven geroepen. Rotterdammers kunnen meedenken en meebouwen aan een mooie en aantrekkelijke stad. Het Stadsinitiatief ondersteunt mensen die trots zijn op onze stad en iets weten om Rotterdam nog mooier en leuker te maken. Iets waar alle Rotterdammers enthousiast van worden. Want Rotterdammers weten als geen ander wat de stad nodig heeft om nog beter te worden.
Verkiezing
De winnaars krijgen 4 miljoen euro om het idee uit te voeren. Wat overblijft, gaat in de pot voor de verkiezing van volgend jaar. Alle Rotterdammers vanaf 12 jaar en ouder kunnen stemmen de genomineerde initiatieven. De stemming via internet dient ook als proef om in de toekomst verkiezingen via internet te laten lopen.
Winnaar Stadsinitiatief 2012
De winnaar van het stadsinitiatief 2012 is âDe Luchtsingelâ van architectenbureau ZUS geworden. Met 48% van de stemmen (19.313 stemmers) is âDe Luchtsingelâ duidelijk de favoriet onder de Rotterdammers en gaat dus daadwerkelijk uitgevoerd worden. De overige finalisten: âUit je eigen stadâ (11.848 stemmers), âGeluid van Rotterdamâ (3.518 stemmers), âEerbetoon voor Rotterdammersâ (3.073 stemmers) en âStiltepuntâ (2.639 stemmers) worden verder begeleid in de uitvoering van hun plannen.
Luchtbrug
Kristian Koreman en Elma van Boxel van ZUS (Zones Urbaines Sensibles): âWe voelen ons enorm vereerd dat de Rotterdammers ons idee zoân warm hart toedragen. Maar we voelen ook een grote verantwoordelijkheid richting de Rotterdammers. We gaan ervoor zorgen dat het vervolgtraject zo inzichtelijk en transparant mogelijk wordt.â
Jury
De board, (bestaande uit Marianne van den Anker â voorzitter, Rudy Stroink, Dick van Well, Henk de Bruijn, Stef Fleischeuer en Jandino Asporaat), die deze selectie heeft gemaakt gaan met de overgebleven finalisten om de tafel. Er wordt gekeken op welke wijze, bijvoorbeeld met andere partners uit de stad, hun plan in leven kan worden gehouden.
Alle initiatiefnemers hebben een begroting gemaakt voor de uitvoering van hun plan. Een Stadsinitiatief kan maximaal 4 miljoen euro subsidie krijgen. Niet uitgegeven gelden blijven beschikbaar voor Het Stadsinitiatief.
Vervolg
In het tweede jaar na de Luchtsingel, werd de Schaatsbaan Rotterdam (het bouwen van een jaarlijks terugkerende schaatsbaan op het Toepad) een succes. In het derde jaar kreeg RiF010 (het aanleggen van een openlucht golfslagbad midden in het centrum) de meeste stemmen.
Het Stadsinitiatief heeft nu ruimte gemaakt voor âDe 1% regelingâ. Dit houdt in dat 1 procent van het beschikbare geld uit de begroting gereserveerd wordt voor plannen die Rotterdammers zelf verzinnen. In het eerste jaar gaat het om vijf miljoen euro, waarbij de wethouders aangeven waar zij naar zoeken. Als een van de eerste gaat Hugo de Jonge (jeugd en zorg, CDA) hiermee aan de slag. Hij maakt dit jaar vijf ton vrij voor slimme ideeĂ«n voor verbeteringen van het onderwijs in Rotterdam. Molenaar ziet daar een stuk meer heil in, vertelt hij. âDe 1%-regeling dwingt de gemeente ertoe om elke keer weer creatief naar budgetten te kijken. Hierdoor voorkomen we dat we altijd maar weer dezelfde paden bewandelen.â
Bron en/of auteur: Dotmagazineblog (door Manon Overgaauw)