Versbeton: Hoe ziet de Rotterdamse politiek de toekomst van het Schieblock?
datum: 13 - 03 - 18
In de aanloop naar de verkiezingen spitten Vers Betonredacteuren de verkiezingsprogramma’s door. Deze aflevering: hoe denkt de Rotterdamse politiek over de toekomst van het Schieblock?
In 2008 moest het Rotterdam Central District het paradepaardje van de stad worden. Hét visitekaartje van het nieuwe Rotterdam, met een ‘unieke mix van wonen, werken en ontspannen’. Tien jaar later is het Central District inderdaad een van de paradepaardjes van Rotterdam. Maar niet zoals de gemeenteraad het had bedacht.
Van de visie die vastgoedcowboy (en eigenaar van een deel van het vastgoed) Luc Smits en wethouder Hamit Karakus (PvdA) voorspiegelden is alleen de herontwikkeling van het voormalige Stationspostkantoor (PostCS) uitgevoerd. Wat oud is, is voorlopig blijven staan. Door de vestiging van diverse ondernemers in het gebied zoals het architectenbureau ZUS, poppodium Annabel, het Hiphophuis en de Biergarten is het gebied getransformeerd tot een creatieve broedplaats waar Rotterdam afgelopen jaren internationaal mee scoorde.
Het kantoorgebouw het Schieblock in de huidige vorm – de Dakakker, Luchtsingel, en Biergarten incluis – vormt de spil in deze ontwikkeling en dankt haar bestaan dus aan de crisis. En Rotterdam dankt zijn prominente plek op ‘must-see’ lijstjes van onder andere de New York Times, Time Magazine en Lonely Planet deels aan het succes van het Schieblock en omgeving.
Oude meuk of creatieve broedplaats?
De gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling ontwikkelde in september 2017 een nieuw plan voor het gebied dat meer rekening houdt met bestaande bebouwing (en huurders) dan het plan van 2008. Het Schieblock en een deel van de Delftsestraat zou blijven staan en onderdeel worden van de nieuwe ontwikkelingen. De tekeningen tonen futuristische torens bovenop bestaande wederopbouwfundamenten.
Dat klinkt als een zegen voor creatief Rotterdam, maar de nachtmerrie van raadsleden van de VVD en Leefbaar Rotterdam. Leefbaar Rotterdammer Bart-Joost van Rij wil af van de “oude meuk met huurders die niet meer betalen dan 60 euro per vierkante meter”, zo stelde hij in het AD (uit navraag bij de huurders blijkt de huur significant hoger te liggen). De politieke boodschap van Leefbaar is overgekomen: nu Rotterdam uit de crisis is geklommen mag er weer stevig gebouwd worden.
Wat zien de Rotterdamse politieke partijen als toekomst voor het Schieblock en omgeving? De meeste partijen hebben zich nog niet uitgesproken over het stukje stad tussen het Centraal station, Delftsestraat, Hofplein en het spoor. Hoewel er veel meningen circuleren over het gebied en de mislukte vastgoedplannen van Luc Smits en oud-wethouder Karakus schrijft slechts een enkele partij er over in het partijprogramma. In algemene claims over de creatieve economie van Rotterdam, over kunst en cultuur, valt te ontwaren wat de verschillende partijen in petto hebben voor Rotterdam’s creatieve ‘meevaller van de crisis’.
De partij die het Schieblock in de huidige vorm omarmt is de lokale partij Stadsinitiatief, de enige zelfbenoemde ‘a-politieke partij’ in de Rotterdamse politiek. De naam van de partij is afgeleid van de gemeentelijke prijsvraag die de stad in 2011 de houten Luchtsingel en daarmee een voetgangersverbinding tussen CS, Hofplein en de Hofbogen opleverde. Uit een persbericht van Stadsinitiatief: “De opleving van dit gebied dankzij initiatiefrijke Rotterdammers mag niet verloren gaan vanwege louter financieel georiënteerde nieuwbouwplannen”.