Hoe het staal verdween van de Westblaak
datum: 13 - 02 - 17
foto: Jos Verveen / Janne Sanrio
Rotterdam is dé skatestad van Nederland. Aan de komst van de nieuwe skatebaan ging een ware loopgravenoorlog vooraf.
Gemeenteraadslid Jos Verveen (D66) maakte zich gedurende drie jaar sterk voor de ‘kerngroep Westblaak II’.
Het skatepark aan de Westblaak ligt er treurig bij. Grauwe, verlaten roestvrijstalen platen omringd door kale bomen. Aan het begin, bij de kruising met de Karel Doormanstraat, is al een begin gemaakt met de sloop. Het is een overgangsfase. Het is de bedoeling dat er tegen het einde van het jaar een gloednieuw park is verrezen. De totale som die de gemeente er aan heeft gespendeerd is 900.000 euro. Daarmee is er een einde gekomen aan jarenlang gedoe, een bijna-soap. Het verhaal van een vrije wereld die bijna verstikt raakte onder het gewicht van de ambtenarij.
Op het afgesloten park aan de Westblaak rijdt nog één skater een rondje. Het is Ricardo Paterno (26), voormalig prof van wereldklasse. Ricardo is een van de jongens van ‘Kerngroep Westblaak II’ die streed voor een park vormgegeven naar de wensen van de gebruikers. Paterno: „Dit park is overleden, dat ziet iedereen. Daarom wilden wij van de gelegenheid gebruikmaken om een park van wereldklasse te bedenken. Opgetrokken uit beton, en niet uit roestvrijstaal. Ik ben er heel erg trots op dat we hebben volgehouden en aan het ontwerp hebben mogen bijdragen.”
Skatertje pesten
Rotterdam en skateboarden, dat is een gouden huwelijk. Of, in de woorden van Paterno: „Dit is de skateboardhoofdstad van Nederland, punt. Dan moet je gewoon met iets goeds komen.”
Niet dat het oude park niet goed was. Wel gedateerd. En volledig kapotgereden door de decks , inline skates en BMX’en. Het park komt er ooit als gevolg van een aantal ontwikkelingen uit de jaren negentig, zegt Gyz la Riviere, een van Rotterdams meest vooraanstaande kunstenaars én skateboarder: „Rotterdam is perfect voor skateboarden. Overal nieuwbouw, beton, asfalt. Toen de stad ‘af’ raakte in de jaren ’90 begon het ‘skatertje pesten’. Overal verschenen skatestoppers – dat is een écht woord en de naam van een fabrikant van betonnen richels die het skaten bemoeilijken. Dat de gemeente daarom rond de eeuwwisseling dit park oprichtte was toen echt wel revolutionair.”
Tot zover dus geen probleem. Die ontstaan pas als de gemeente bij de bouw van een nieuw skatepark niet lijkt te willen luisteren naar de wensen van de gebruikers. Gemeenteraadslid Jos Verveen (D66) maakte zich gedurende drie jaar sterk voor de ‘kerngroep Westblaak II’. „De gemeente was arrogant. En redeneerde lang alleen vanuit hergebruik van het materiaal uit het oude skatepark, in dit geval roestvrijstaal. Zo heeft het kunnen gebeuren dat het plan drie keer opnieuw moest. Allemaal verspild geld. Die skaters hebben internationale ervaring. Als die zeggen dat het van beton moet worden, moet je ze serieus nemen.”
Beton of staal blijkt voor skaters een principezaak. Beton lijkt op het rauw van de straat, waar de skaters vandaan komen, staal staat symbool voor de 'betuttelende overheid' die alles glad en glimmend wil hebben.... Er is meer! Lees verder bij Nrc
Bron en/of auteur: Nrc (door Vincent Cardinaal)