Stadsinitiatief Rotterdam vraagt opheldering over 'deal' Feyenoord-City met Goldman Sachs
datum: 10 - 01 - 18

foto: Instagram - Rottermart
Stadsinitiatief Rotterdam is voor initiatieven uit de stad. Als het gaat om sociale en maatschappelijke initiatieven willen we graag dat deze initiatieven maximaal de ruimte krijgen, bijvoorbeeld door een eenmalige startbijdrage vanuit de gemeente. Maar van het subsidiëren van 100% commerciële initiatieven, zoals een nieuw voetbalstadion, zijn wij geen voorstander. Dáár is belastinggeld niet voor bedoeld. Als het desondanks toch wordt overwogen, vinden wij dat er extra kritisch mag worden gekeken naar de risico's voor de samenleving.
Bij een eventueel nieuw stadion voor Feyenoord, waar de gemeente gevraagd is voor 40 miljoen euro aandelen te kopen, lijkt iets geks aan de hand. Goed beschouwd, is het vergelijkbaar met de volgende situatie:
Je woont met je partner in een huis en twijfelt of je gaat verbouwen of verhuizen. Zelf wil je graag naar een nieuw huis en je hebt je partner kunnen overtuigen. Inmiddels heb je een nieuwbouwproject gevonden en een voorlopig koopcontract afgesloten. De koop is pas definitief als de financiering rond is. Je bent echter zo enthousiast dat je allerlei adviseurs en architecten alvast aan het werk wil zeggen. Om ze te kunnen betalen, wil je alvast een krediet bij de bank afsluiten. Je partner hoort wat je van plan bent en zegt: "Ben je helemaal gek geworden? Wat nou als we de financiering voor het nieuwe huis niet rond krijgen? Dan zitten we met een vette schuld en kunnen we ook niet meer verbouwen omdat we die schuld moet aflossen. Misschien kunnen we hier helemaal niet meer blijven wonen omdat we de lasten van die extra schuld niet kunnen dragen." Je partner stelt voor eerst af te wachten of de financiering überhaupt rond komt en dan pas financiële verplichtingen aan te gaan.
Het AD schreef het volgende artikel over de schriftelijke vragen die onze lijsttrekker Jos Verveen stelde:
De lijsttrekker van de nieuwe partij Stadsinitiatief Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de financiële verplichtingen die op Zuid worden aangegaan met de grote investeringsbank. ,,Want als straks het hele plan voor een nieuw stadion of Feyenoord City niet doorgaat, wie draait er dan op voor de kosten’’, vraagt hij zich af.
Hij ziet volop risico’s. ,,Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld De Kuip als onderpand wordt gegeven. Zijn we die dan kwijt als de nieuwbouwplannen stranden? Of moet de stad dan bijspringen om erger te voorkomen’’, meldt hij. ,,Rotterdam steekt 40 miljoen euro aan aandelen in het project. Als aandeelhouder van een mogelijk nieuw stadion heeft de gemeente, namens de belastingbetaler, een belang bij financiële afspraken en verplichtingen die nu reeds worden aangegaan.’’
Verveen wil weten wie namens Feyenoord de overeenkomst met Goldman Sachs aangaat. ,,Is dat het stadion, Feyenoord BVO, Feyenoord City of een andere entiteit?’’ Ook vraagt hij zich af hoe het zit met de nog openstaande lening van de stad aan het stadion en of er aan de destijds gestelde voorwaarden voor het verstrekken van 40 miljoen euro aan aandelen wordt voldaan.
Het onderwerp staat op de agenda voor een commissievergadering van volgende week woensdag.
Lees ook: Voetbal International - Het jaar 2018 wordt cruciaal voor De Kuip
Bekijk de vragen: Document: vragen over Feyenoord City en Goldman Sachs
Bron en/of auteur: Ad (door Marcel Potters)