Stadsinitiatief doet mee met verkiezingen in Rotterdam

Algemeendatum: 03 - 01

Een bekend Rotterdams fenomeen waarbij initiatiefrijke Rotterdammers hun plan voor de stad indienen en Rotterdammers erop kunnen stemmen, komt met een eigen lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Stadsinitiatief Rotterdam wil meer ruimte voor sociale en maatschappelijke initiatieven van Rotterdammers voor hun stad, wijk of straat, ook voor bewoners die het moeilijk hebben. Daarnaast maakt de partij zich hard voor meer betrokkenheid van Rotterdammers bij besluiten die worden genomen.

Stadsreferendum en gekozen burgemeester

Zo wil de partij dat Rotterdammers vanaf 16 jaar, naar Zwitsers voorbeeld, twee keer per jaar kunnen stemmen over initiatieven uit de stad en ingrijpende besluiten, zoals de herinrichting van de Coolsingel, de komst van een nachtmetro op uitgaansavonden, milieuzones, een definitief besluit over een gemeentelijke bijdrage aan een nieuw stadion voor Feyenoord en de benoeming van een nieuwe Rotterdamse burgemeester in 2020. Om Rotterdammers in de gelegenheid te stellen een weloverwogen oordeel te vormen, is volgens de partij meer openheid over zaken die spelen in de stad, wijk of straat cruciaal.

Lijsttrekker

Lijsttrekker wordt raadslid Jos Verveen (49), geestelijk vader van het programma Stadsinitiatief in 2010 - 2014 en opvolger CityLab010. Nummer 2 op de lijst wordt Robin van Holst, bekend van het initiatief ReddeKuip. Jos Verveen voert sinds 2010 al een felle politieke strijd op het stadhuis om Rotterdammers meer invloed op hun stad te geven, onder andere door een percentage van de Rotterdamse begroting vrij te maken om initiatieven van Rotterdammers voor hun stad, wijk of straat te ondersteunen. Die steun is altijd eenmalig omdat het juist de bedoeling is dat de initiatieven na een eenmalige steun in de rug op eigen benen kunnen staan en zonder gemeentesubsidie kunnen voortbestaan.

Initiatieven uit de stad

Bekende voorbeelden van gerealiseerde initiatieven zijn de 400-meter Schaatsbaan Rotterdam, hockeyclub Delfshaven, BroodNodig, Granny’s Finest en de Luchtsingel, dat met o.a. Annabel, Bar, Biergarten en Bird is uitgegroeid tot een bruisend uitgaansgebied. Over het binnenstedelijke surfinitiatief RIF010 wordt binnenkort een definitief besluit genomen. De inzet van Jos Verveen, die twee keer werd genomineerd als politicus van het jaar, was altijd al om minimaal 1% van de totale begroting van 3,5 miljard vrij te maken om sociale en maatschappelijke initiatieven te ondersteunen, maar de Rotterdamse politiek wilde nooit verder gaan dan 0,1%.

Lijsttrekker Jos Verveen: “Een slimme gemeente maakt maximaal gebruik van de inzet en creativiteit van bewoners en ondernemers, ook op sociale onderwerpen als armoede en eenzaamheid. We kunnen ook niet meer zonder, want het Rijk delegeert steeds meer taken met steeds minder geld. Aan initiatief trouwens geen gebrek in een stad als Rotterdam en ook veel ambtenaren zien allang in dat het uiteindelijk draait om een goede samenwerking tussen stad en stadhuis. Het is vooral de politiek zélf die nog het meest moet wennen aan het idee. En dat geldt ook voor directere vormen van democratie, want met alle digitale middelen die we kennen, is het appeltje-eitje om bewoners twee keer per jaar om hun mening te vragen”, aldus Jos Verveen.

Een betere wijk begint bij de burger

Naast 1% van de totale begroting ter ondersteuning sociale en maatschappelijke initiatieven van Rotterdammers voor hun stad, wijk of straat en een tweejaarlijks stadsreferendum over tal van onderwerpen wil Stadsinitiatief Rotterdam dat er serieuzer werk wordt gemaakt van het fenomeen ‘Right to Challenge’. Dit houdt in dat Rotterdammers de kans krijgen een stadsproject zélf ter hand te nemen als ze denken het beter en goedkoper te kunnen uitvoeren dan de gemeente. De partij wil dat bij iedere voorgenomen investering in een wijk of straat bewoners twee jaar van tevoren een brief krijgen met de uitnodiging met een beter en/of goedkoper plan te komen. Ook wil de partij in alle 71 Rotterdamse wijken een voor bewoners toegankelijke ‘wijkconciërge’, als alternatief voor het anonieme 14010-servicenummer van de gemeente. Jos Verveen: “Juist op wijkniveau wil je geen anoniem nummer bellen, maar een mens van vlees en bloed. We geven de gemeente letterlijk een gezicht. Bij de wijkconciërge kan je voor alles terecht, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe je verkeerd aangeboden grofvuil in je straat kan melden, waar je met je geluidsklachten over een café terecht kan en hoe je voor je buurvrouw kan regelen dat ze een traplift krijgt omdat ze moeilijk ter been is”, zegt Jos Verveen.

Blijf op de hoogte!

Op 4 februari 2018 presenteert Stadsinitiatief Rotterdam álle standpunten en kandidaten. Wilt u op de hoogte blijven, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief.

Voor een toelichting kunt u ook bellen of mailen met Jos Verveen, op 06 14046222 of j.verveen@raad.rotterdam.nl

Wat vind je hier van?

Laatste berichten

Ga terug naar overzicht

Bekijk alle externe nieuwslinks


Blijf op de hoogte!

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief: