Dagblad010: Verveen-vrees is zo’n gekke vrees niet
datum: 02 - 02 - 18
De N.V. Stadion wil in delen 17,5 miljoen gaan lenen bij de investeringsbank Golden Sachs om het reeds bestaande projectteam van 70 man te kunnen betalen voor de doorontwikkeling van het nieuwe stadion dat de Kuip als voetbaltempel moet gaan vervangen. Als het plan uiteindelijk niet uitvoerbaar blijkt krijgt Jos Verveen, de lijsttrekker van de nieuwe politieke partij Stadsinitiatief, gelijk: in dat geval moet de N.V. Stadion deze 17,5 miljoen brugkrediet terug betalen aan Golden Sachs. De gemeente Rotterdam staat buiten die deal.
De angst van Verveen is dat de N.V. Stadion in deze worst case scenario dat geld niet heeft en dat de ouwe Kuip dus als onderpand gaat dienen. Met niet alleen het risico dat er dan ook niet gerenoveerd meer kan worden, maar óók ‘’dat in dat geval De Kuip verkocht wordt aan de hoogste bieder en dan kunt u op uw klompen aanvoelen dat dit een Rus wordt of een oliesjeik’’, verklaarde hij gisteravond tijdens het debat over Feyenoord City, dat was aangevraagd omdat de N.V. Feyenoord wat betreft deadlines al op drie punten nalatig is geweest. Stadsinitiatief, de SP en de Partij voor de Dieren zaten dus gisteravond uit te vogelen hoe geduldig wethouder Adriaan Visser nog is met de initiatiefnemers op Zuid.
Geduldig genoeg, want hoewel de wethouder toegaf dat een afgesproken datum ook daadwerkelijk een afgesproken datum is en dat hij de N.V. Stadion het verzuim zou aanwrijven, wees hij er goochem op ‘dat snelheid vaak de vijand van zorgvuldigheid’ is. En daarmee moesten de drie partijen het doen. Een van de niet gehaalde data was die van het mobiliteitsplan. ‘’Maar heeft u fan wel tijdig de N.V. Stadion gesommeerd: denk erom, heren, er ligt een datum van 1 januari, zorg wel dat u die haalt”, vroeg Verveen. ‘’Nee’’, antwoordde wethouder Visser, ‘’dat heb ik niet gedaan.’’
‘’Is het nieuwe stadion belangrijk voor de ontwikkeling van het gebied?’’. Die vraag van Verveen had een addertje onder het gras. Want natuurlijk zei de wethouder ‘ja’. Hij zei zelfs de beide stadions van eminent belang zijn voor het gebied. En dat antwoord was koren op de molen van Jos Verveen, die als enige democraat op 11 mei vorig jaar tegen de toegezegde 40 miljoen euro aandeelhouderssubsidie stemde. Want dat betekent dat bij het ontbreken van een plan B de nieuwbouw altijd zal doorgaan en dat (gevreesd door Verveen) links om, rechts de gemeente zich – als het onderweg fout gaat – in een financieel avontuur stort. Dat begrepen de politieke partijen gisteren niet.
Er werd gisteravond trouwens een serie aan moties ingediend, zelfs één met een geëiste hoofdelijke stemming, maar ze hadden eigenlijk geen van alleen een spectaculaire uitkomst. Kon ook niet, want toen het bijvoorbeeld ging om de ‘geheime mededeling’ of de N.V. Stadion wel of niet de Kuip als onderpand gaat indienen bij Golden Sachs vond de wethouder dit privaatrechtelijke zaak waar de gemeente geen boodschap aan heeft. Voor de helderheid van de problematiek had Verveen eigenlijk beter aandeelhouder van De Kuip kunnen zijn.
Duidelijk en opvallend is trouwens dat er steeds meer stemmen opgaan en voorstanders opstaan die hopen dat het megalomane plan van een nieuw stadion ontploft en dat zij terug keren naar een eenvoud en historie van het architectenplan Reddekuip met drie ringen. Tot die voorstandersgroep hoort ook oud-burgemeester Bram Peper, wiens groep steeds groter wordt.
Bron en/of auteur: Dagblad010 (door Jan D. Swart)